محمدرضا کلایی در حاشیه بازدید سفیر اندونزی از منطقه ویژه اقتصادی سرخس، در گفتگو با خبرنگار ما به ظرفیتهای این منطقه اشاره و اظهار کرد: در شمال شرق کشور، سه نقطه تبادلات مرزی با کشورهای همسایه داریم که از این بین، منطقه ویژه اقتصادی سرخس با برخورداری از زیرساختهای لازم، ظرفیت گستردهتری نسبت به دو مرز دیگر یعنی لطف آباد و اینچه برون دارد و علاوه بر آن، محور سرخس-بندرعباس و سرخس-چابهار، بر این مزیتها افزوده است و منجر به شکلگیری یک کریدور شده است.
جزئیات طرح جامع منطقه ویژه سرخس
کلایی با اشاره به تدوین طرح جامع نهایی منطقه ویژه اقتصادی سرخس افزود: بخش اول این طرح، 5 هزار و 280 هکتار و شامل فرودگاه بینالمللی الماس سرخس است که این فرودگاه دارای رده E جهانی بوده و قابلیت نشست و برخاست هرگونه هواپیما را دارد.
او با بیان اینکه قابلیت هرگونه فعالیت لجستیکی بهصورت ریلی، هوایی و جادهای در داخل منطقه فراهم شده است، تصریح کرد: بخش دوم این طرح، موضوع لجستیکی ریلی و شامل ۱۸۰ هکتار زمین است که ۱۰۰ هکتار آن بهصورت عمومی استفاده میشود و مربوط به صنایع است. همچنین در یک ضلع از 80 هکتار دیگر، ریل عریض قابل استفاده برای واگنهای کشورهای CIS و در ضلع دیگر ریل نرمال مورد استفاده ایران و کشورهای اروپایی احداث شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر قابلیت نگهداری ۱۰۰ هزار تن کالا در داخل انبارهای منطقه وجود دارد که در صورت سرمایهگذاری بخش خصوصی، امکان افزایش ۵۱ هزار متر مربع انبار و بارانداز در فازهای بعدی فراهم خواهد شد.
او بخش سوم طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی سرخس را مربوط به اختصاص ۱۲۰۰ هکتار زمین برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی دانست و گفت: این مساحت به سه بخش زون صنایع سبک، نیمه سنگین و سنگین تقسیمبندی شده است.
کلایی ادامه داد: زونهایی که میتوانند در این بخش فعالیت کنند، شامل صنایع غذایی، نساجی، آرایشی و بهداشتی، الکترونیک، خودرو و قطعات منفصله، کانیهای غیرفلزی و فلزی، صنایع شیمیایی، پتروشیمی و فولادها خواهند بود.
امکان ورود تجهیزات و ماشینآلات به منطقه
کلایی با بیان اینکه منطقه ویژه سرخس، خود را شریک سرمایهگذاران میداند، گفت: ما در کنار سرمایهگذاران نسبت به اخذ مجوزهای تأسیس اقدام خواهیم کرد، ضمن اینکه برای ورود مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات و… به داخل منطقه برای واحدهای تولیدی مستقر، هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و این تجهیزات میتوانند از هر مرزی وارد سرخس شوند.
مزیتهای سرمایهگذاری در منطقه ویژه سرخس
وی با اشاره به مزیتهای سرمایهگذاری در این منطقه ویژه خاطرنشان کرد: تخفیف سود بازرگانی کالا از طرف گمرک در زمانی که محصول نهایی تولید خواهد شد، از جمله این مزیتها بهشمار میرود. علاوه بر این میتوان به معافیت مالیاتی ۱۳ ساله و امکان بهکارگیری ۵ درصد از نیروهای کار مستقر در واحد تولیدی از کشور سرمایهگذار یا اتباع دیگر اشاره کرد.
جذب 150 سرمایهگذار داخلی و خارجی در منطقه
به گفته کلایی در حال حاضر ۱۵۰ واحد سرمایهگذاری از کشورهای ایران، ترکیه، ترکمنستان، گرجستان، پاکستان و افغانستان داخل منطقه ویژه اقتصادی سرخس جذب شده که از این تعداد، ۴۸ واحد پروانه بهرهبرداری را دریافت کردهاند و سایر واحدها نیز در فرایند ساخت، تکمیل و دریافت مجوزها هستند.
آمادگی منطقه ویژه برای اجرای طرحهای سرمایهگذاران
وی تصریح میکند: سرخس مکمل بندرعباس در حوزه ترانزیت از خلیج فارس به آسیای میانه است که مسیر این دو شهرستان از نظر ریلی و جادهای ایجاد شده است. از طرفی مسیر ریلی سرخس به چابهار نیز به بهرهبرداری رسیده و مسیر ریلی زاهدان به چابهار نیز در حال انجام است که با بهرهبرداری از آن در سال آینده، کریدور شرق کشور تکمیل خواهد شد.
کلایی با بیان اینکه قرار است بزرگترین هاب کانتینری شرق کشور را در منطقه ویژه اقتصادی سرخس ایجاد کنیم، گفت: منطقه ویژه طرحهای بسیاری در حوزه سرمایهگذاری در دستور کار دارد و آماده همکاری لازم با سرمایهگذاران داخلی و خارجی هستیم.
او ادامه داد: از جمله این طرحها میتوان به حوزههای صنایع غذایی، تولید لاستیک خودرو که علاوهبر تأمین نیاز داخل کشور جنبه صادرات هم دارد، احداث کشتارگاههای صنعتی، کانتینرسازی با هدف تأمین نیاز کشور، ساخت قطعات خودرو و… اشاره کرد.